Observatorio, La Paz.

El Observatorio Boliviano de los Recursos Naturales ble opprettet for et par år siden etter initiativ fra LAGs hovedsamarbeidsorganisasjon i Bolivia CEADL, og er en liten, men veldig aktiv organisasjon som holder til i sentrum av La Paz.

Til daglig består gjengen som jobber her av leder og økonomisk ansvarlig Alejandro, Juan Pablo som står for research og de fleste av de faglige presentasjonene, samt dokumentasjonsansvarlig Pepe. I tillegg er Celso, Tito, Rosmery og Juan Carlos fra CEADL faste medarbeidere, og jeg (Kaja) fra LAG jobber altså her hver dag nå i høst. På kontoret i La Paz er det daglig aktivitet med møter, forberedelser av reiser, seminarer og presentasjoner og utarbeidelse av informasjonshefter og annet materiell. Lange kaffepauser med en god blanding av sladder og intense diskusjoner hører også med i bildet.

Observatorio driver med informasjonsarbeid – research og formidling – om bolivianske naturressurser. Dette er selvfølgelig et tema som spenner vidt, og det meste av arbeidet dreier seg om petroleumssektoren – los hidrocarburos – som er den økonomisk langt viktigste ressursen i Bolivia i dag. Mer spesifikt innenfor dette  arbeider Observatorio nå for tiden med informasjon om Moralesregjeringens nasjonalisering av petroleumssektoren, som på få år har bidratt til sterkt økte inntekter til den bolivianske staten. Organisasjonen støtter prosessen, men bruker også mye krefter på å informere om problemene og urettferdighetene som har oppstått mellom regionene når det gjelder gjenfordelingen av disse økte, statlige inntektene. Samtidig vil de sette fokus på en del mangler når det gjelder offentlig informasjonsgjennomsiktighet. Og selv om organisasjonen fokuserer mye på olje og gass, er også andre ressurser som vann og mineraler, samt temaer som miljø og kvinnedeltagelse høyst aktuelle.

Organisasjonens mål er å gi lokalmiljøer, sosiale organisasjoner og også statlige instanser tilgang på god og uavhengig informasjon om den aktuelle tilstanden i saker som har med kontroll og utnyttelse av naturressursene å gjøre. Å tilby troverdig kunnskap rundt disse temaene bidrar til å skaper debatt og til at bolivianerne får mer innsikt i økonomiske og politiske forhold som angår dem selv i aller høyeste grad. På et annet plan har derfor Observatorio også som målsetning å bidra til å styrke demokratiet gjennom politisk deltakelse og fri debatt.

For selv om naturressursene selvfølgelig er økonomisk viktige for Bolivia, er de også symbolsk sett svært viktige i forhold til uavhengighet og demokrati. Dette handler om at det bolivianske folket så lenge har vært holdt utenfor kontrollen av sine egne ressurser. I hundrevis av år har sølv, mineraler og senere olje og gass forvunnet ut av landet uten at bolivianerne selv verken har hatt kunnet kontrollere eller dra fortjeneste av handelen. Både kolonitiden og nyliberale og ugunstige handelsavtaler har bidratt til dette. Moralesregjeringen ført med seg et politisk skifte som oppmuntrer blant annet til større kontroll, mer rettferdig fordeling og sterkere demokratisk styring av naturressursene. Man kan si at Observatorio jobber innenfor denne tankegangen, men nettopp derfor er det også viktig for dem å kunne forbli kritiske til dagens regjering der de føler det er nødvendig.

Kaja Jenssen Rathe